Carnestoltes amb el permís d'en Wert

BY joan IN , No comments

Abans que els informes Pisa i la nova llei d'educació del sr Wert ens ho impedeixi, aquesta setmana moltes escoles hem celebrat el Carnaval.
Per què dic això? Perquè si entre tots hem d'estar obsessionats en aprovar unes proves externes finals, hem d'estar pendents de poder salvar: “el orgullo nacional”, hem de remuntar posicions en el proper informe Pisa o hem de com sigui reduir el fracàs escolar, potser ja no ens quedarà temps per poder disfressar-nos uns dies l'any.
Però ja des de sempre he trobat docents que pensen que això de disfressar-se no ha de ser tasca de l'escola, que aquí, el que toca es ensenyar uns continguts i que no hi ha temps per “perdre” en fer ximpleries. Com a molt aquests docents inverteixen temps de l'hora de plàstica (amb la nova llei encara menys hores) per fer una disfressa per complir l'expedient... per altre banda tampoc entenc els docents que no es disfressen excusant-se en la vergonya o en la possible pèrdua d'autoritat. Som mirall pels nostres alumnes, fent això, els hi estem dient sense dir-ho que a nosaltres no ens va això que ells fan o que la societat fa.
Però el problema rau, en entendre el Carnestoltes com una pèrdua de temps o en una ximpleria. Personalment penso que tota festa tradicional té una importància significativa dins de l'escola. M'indigna els que pensen que una festa així no entra a dins de l'escola: la festa, la diversió, el fer de qui no sóc, és una manera educativa d'aprendre. Del joc, de la diversió es poden extraure molts aprenentatges i fer-los més significatius pels alumnes. Si l'escola, o la mestre d'aula o d'una assignatura en concret no es pot permetre durant una setmana a l'any a portar un dia la roba al revés o corbata o.... perquè això trastoca la seva programació o perquè els alumnes estan molt nerviosos i no treballen és que aquesta escola o aquest mestre no acaba d'entendre que el que té a l'aula són nens i nenes i no robots.
Perquè allunyant el carnestoltes o reduint-lo a una celebració residual estarem allunyant l'escola una mica més de la societat i aquesta no és la manera...




PD: Que ningú s'espanti, el nen que observa el ridicul que fa un servidor, és el meu fill.

0 comentarios:

Publicar un comentario