Ai la jornada contínua...!

BY joan 1 comment

Ara que el mes de juny ja és aquí i comença la calor a carregar més pes a la motxilla de tot un any de docència, ara que el dia a dia es fa més feixuc perquè es nota l'ambient xafogós, ara que assegut a l'ordinador, poc a poc i gràcies a la caloreta, els ulls es van tancant...comença a ser moment, com cada any, de jutjar la conveniència o no de la jornada continuada o partida. 
         No conec cap mestre que estigui content de fer classe per la tarda, no conec a cap mestre que pensi que fer classe per la tarda fa que els alumnes aprenguin més, no conec cap mestre que digui que la calor no és inconvenient per a treballar, no conec a moltes escoles que estiguin adaptades per temperatures a les aules de 28 o 30 graus, no conec a cap nen o nena que prefereixi fer classe que quedar-se al sofà, o a la piscina o anar a banyar-se a la platja.
         Ara bé, tampoc conec a molts pares que saltin d'alegria quan els seus fills pleguem dues o tres hores abans. No conec a molts pares que paguin amb entusiasme les hores per la tarda que els seus fills han d'estar a l'escola perquè ningú els pots anar a buscar.
           Doncs per què? Per què no totes els escoles fan horari continuat? Per què hi ha escoles que ja fa més d'una setmana que a la tarda no hi ha ningú als seus passadissos i a les seves aules? (si, perdó, els que paguen). Per què hi ha escoles que fan classe fins al darrer dia? No lluitem a favor de la igualtat? No cridem en veu alta que tots som iguals? 
             A la meva escola fem horari normal fins al darrer dia (bé, el darrer pleguem al matí) la jornada matinal ja fa molts anys que està descartada, ningú la demana. Som molt conscients d'on estem i a qui ens adrecem. Aquest debat sobre la jornada continuada és estèril i inútil, no porta enlloc, per un motiu ben senzill, no totes les famílies són iguals, no totes les escoles estem al mateix barri, no totes les famílies tenen les mateixes possibilitats econòmiques o bé per pagar una extraescolar o un cangur o bé per plegar de la feina abans, o bé perquè no cal treballar. En una escola obrera (els que poden) com la meva, seria una bestiesa i un atac a les famílies fer jornada continuada, moltes famílies no sabrien què fer amb els fills, famílies que amb prou feines arriben a fi de mes per pagar l'escola no poden fer-se càrrec d'una altra despesa. Famílies que ja sortint els nens a les cinc és molt difícil que els puguin veure desperts... 

         La millor solució està en fer polítiques serioses i profundes per a portar a terme la reconciliació laboral i familiar, establir uns horaris laborals on les famílies puguin estar amb els seus fills de menor edat. Com això son quimeres en el nostre país amb els nostres governants difícils d'assolir, com a professionals de l'educació tenim l'obligació de vetllar pels nostres futurs membres adults de la societat, per això penso que cal valorar molt profundament la necessitat o no de fer jornades continuades a certes escoles de certs barris. Això si, no podem pretendre fer matemàtiques a les tres de la tarda o llengua a les quatre, és tasca com a mestres buscar aquelles activitats que fomenten més la creativitat i el moviment i perquè no, el passar-ho bé, el jugar, el ballar, el cantar. Hem de ser conscients que els nostres alumnes encara són nens i ells també tenen dret a sentir-se cansats i agobiats.

      No vull atacar a les escoles que ho fan, perquè entre altres coses entenc que el consell escolar ho ha aprovat, potser saben elles més motius que jo, però amagar-se en el fet de la calor em sembla absurd, potser hauríem de ser una mica més empàtics i pensar si la jornada contínua només facilita la vida d'un sol sector educatiu.


  

1 comentario:

  1. Enhorabona per l'escrit. Es una reflexió molt valenta, difícil de escoltar des de la part dels mestres.

    ResponderEliminar