Edcamp o aprendre entre iguals

BY joan No comments

Escric aquestes ratlles, no per explicar que és un Edcamp, perquè crec que a la web : Edcamp.cat i veient el vídeo s’entendrà molt millor.
 Si vols entendre millor aquest article et recomano que miris el vídeo si no saps de que van aquestes trobades

Avui al matí, conduint el cotxe per la Nacional II camí de Mataró, anava pensant que és el que em fa canviar la meva passió per la bicicleta de cada dissabte per anar a un Edcamp on no conec ningú a parlar sobre allò que de dilluns a dissabte omple la meva tasca laboral. I mentre anava passant a un ciclista rere un altre (amb el cotxe molt més fàcil, còmode i senzill que en bicicleta) i m’aprovava a la capital del Maresme tenia la sensació de que quan esperes un esdeveniment o un acte amb il.lusió i ganes, els moments previs estan plens de nervis i certes pors a que aquest, no respongui a les expectatives creades.
I ara quan ja el dissabte vol tancar la persiana per deixar pas a la negre nit, i després de deixar reposar unes quantes hores i d’haver paït el viscut a la jornada d’avui, crec que no està de més, fer un seguit de reflexions sobre l’experiència viscuda:
 
Quan vas a un lloc on no coneixes ningú val més anar-hi acompanyat, aquesta frase que m’he repetit més d’un cop, la podríem aplicar a la jornada d’avui, els moments previs, tot eren grupets de dos, tres mestres que venien de la mateixa escola, pocs érem els que transitàvem sols pel vestíbul de l’escola Pia, aquesta primera sensació de Soledat però, cal dir que s’ha anat esvaint poc a poc de diferents maneres: posant cares a companys docents del Twitter, converses a peu de cafetera, apuntant temes al mapa de les sessions, tot donava peu a començar petites converses, que tenien en comú, les incògnites que ens suposava l’Edcamp. Vist ara en retrospectiva crec que ha estat un encert anar-hi sol, ha suposat un petit repte i crec que m’ha enriquit molt més.
Un cop confeccionat per part de tots els mapa de les sessions, calia decidir-se per alguna sessió entre les cinc o sis opcions que es tenia. Cal dir que he tingut sort i no m’ha costat gaire triar entre els diferents temes plantejats: L’avaluació, el perfil de mestre innovador, com liderar processos de canvi a l’escola i l’educació emocional.
Si una cosa tenia clara quan he entrat per la porta de cada sessió era que volia escoltar i ser escoltat, volia callar i volia parlar, volia enriquir-me i procurar aportar riquesa, volia ser espectador i prendre part de la pel·lícula. Ho he aconseguit? cal dir que en algunes sessions més que en altres, però en termes generals penso que si, una hora de temps dóna marge suficient com a poder portar a bon port tot el que he citat anteriorment.
 
 
No sé si he après alguna cosa més de la que sabia... no sé si aplicaré algun recurs a l’aula dels que he escoltat... potser si o potser no, potser en certs moments les converses eren més una teràpia psicològica per donar-nos ànims entre nosaltres, potser en algunes sessions érem massa gent i costava participar, potser si que en certs moments es necessitaria la veu d’algú que reconduís les converses, potser si que en determinades ocasions cadascú aportava el seu punt de vista però no es seguia un fil conductor... però no em vull quedar això, vull anar més enllà i quedar-me amb la sensació ferma i convençuda de que aquesta manera de formar-se casa totalment amb la meva manera d’entendre l’educació i sobretot la formació:
 
Crec en l’aprenentatge entre iguals, crec que un company de l’escola té molt que ensenyar-me, crec que el mestre del barri, el mestre de l’altre punta de la ciutat por ensenyar-me i fer-me millor professor. Crec que ja és hora que el nostre col.lectiu obrim la porta de la classe i cantem plegats la cançó d’en Jaume Sisa: Oh benvinguts passeu passeu...
 
Així si, que de veritat podrem començar a generar petits canvis, perquè cada vegada estic més convençut que els canvis veritables venen de baix. Amb això l’Edcamp d’avui és un clar exemple que amb il·lusió, ganes i passió una altre educació es possible.

I puc dir clar i contundent que l'experiència ha estat positiva i enriquidora i estic convençut que ha estat el primer de molts més.
 

0 comentarios:

Publicar un comentario